Bývať čalúnene a príjemne

11.03.2011 17:35


Pohovka a kreslá patria k najdôležitejším kúskom nábytku v celom zariadení, pretože nám dodávajú ten správny pocit pohody. Preto sa oplatí kupovať kvalitu. Ako ju spoznáme? Najprv podľa predĺženého chrbta, keď vyskúšame ako sa na nej sedí. A čo iné je ešte dôležité sa dozviete tu.


Či už kvalita spracovania alebo pekný dizajn, oba sú nám zbytočné, pokiaľ sa na svojej necítime príjemne, keď si sadneme do svojej sedačky, alebo pohovky. Nebojte sa ju teda poriadne vyskúšať. Ak ste učinili prvú voľbu, zostáva tu ešte vždy otázka kvality. Tá sa začína pri podstavci. Viditeľné časti sú najčastejšie z masívneho dreva alebo kovu. Je dobré ak si môžeme zvoliť nožičky pohovky vo farbe, ktorá sa bude hodiť k zvyšnému zariadeniu. Vo všetkých ostatných častiach podstavca sa pri čalúnenom nábytku vysokej kvality používajú dosky z vrstveného dreva. Tie sú stabilnejšie ako drevotrieskové dosky, pretože spoje lepšie držia a nevyskytnú sa problémy so škodlivými látkami.

Ďalším znakom kvality je vrstvená stavba čalúnenia. Pokým sa na chrbte nachádzajú pásy, ktoré zaručujú elasticitu a komfortnosť, do sedacej časti sa často vkladajú pružiny nosag. To sú relatívne hrubé, ľahko ohnuté oceľové pružiny, ktoré dodajú sedacej časti stabilitu a elasticitu. Na to prídu viaceré vrstvy penového materiálu, ktoré sú smerom nahor mäkšie. Hrúbka a pevnosť penového materiálu určujú ako tvrdé alebo mäkké bude čalúnenie pohovky. Pri voľných sedacích poduškách určuje náplň komfortnosť sedenia. Najčastejšie sú to chumáče penového materiálu alebo zmesi peria. Obal z netkaných textílií chráni poťahovú látku pred odieraním.



Pred kúpou však môžeme len ťažko trvať na posúdení „vnútorného života“ pohovky. Ale existuje aj pár vonkajších prejavov kvality. Dobré čalúnenie nesmieme počuť ani cítiť. Pozor teda, ak pri vyskúšaní pohovky niečo šuští alebo tlačí. Aj spracovanie poťahovej látky nám napovie ako starostlivo bola práca vykonaná. Pri vzorovaných poťahových látkach musí byť aj pri spojoch zošitých pásov látky vytvorený harmonický obraz vzoru. Nápadité lemy alebo záhyby tiež hovoria o tom, že bol investovaný čas aj práca.